Необходими продукти за крем карамел:
За крема:
1 литър прясно мляко
6 или 7 броя яйца
250 грама захар
100 грама захар за карамелизиране
2 ванилии
1 супена лъжица вода
Начин на приготвяне:
Захарта за карамелизиране се смесва с водата и се поставя в подходящ съд на котлона. Бърка се, докато се карамелизира, като не трябва да прегаря. Когато е готово, се сваля от котлона и карамелът се разпределя по дъното на предварително подготвените чашки.
След това яйцата се разбиват внимателно заедно с топлото мляко със захарта. По желание сместа може да се прецеди с цел да се получи по-гладък крем карамел. После се добавя ванилията. Получената смес също се разпределя в купичките.
Самите купички се подреждат в дълбока тава. Долива се в тавата вода, на ниво до малко над средата на купичките.
Слога се да се пече за около 1 час в предварително загрята фурна.
Особеност е самото печене, като температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва. Ако това се случи, то крем карамелът ще стане на шупли.
По време на печене при необходимост в тавата може да се долива още вода.
Когато крем карамелът е готов, той се поднася охладен и обърнат в подходяща чинийка.
Консумирайте с удоволствие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар