Translate

четвъртък, 10 септември 2020 г.

Крем карамел


Необходими продукти за крем карамел:

За крема:

1 литър прясно мляко

6 или 7 броя яйца

250 грама захар

100 грама захар за карамелизиране

2 ванилии

1 супена лъжица вода

Начин на приготвяне:


Захарта за карамелизиране се смесва с водата и се поставя в подходящ съд на котлона. Бърка се, докато се карамелизира, като не трябва да прегаря. Когато е готово, се сваля от котлона и карамелът се разпределя по дъното на предварително подготвените чашки.

След това яйцата се разбиват внимателно заедно с топлото мляко със захарта. По желание сместа може да се прецеди с цел да се получи по-гладък крем карамел. После се добавя ванилията. Получената смес също се разпределя в купичките.

Самите купички се подреждат в дълбока тава. Долива се в тавата вода, на ниво до малко над средата на купичките.

Слога се да се пече за около 1 час в предварително загрята фурна.

Особеност е самото печене, като температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва. Ако това се случи, то крем карамелът ще стане на шупли.

По време на печене при необходимост в тавата може да се долива още вода. 

Когато крем карамелът е готов, той се поднася охладен и обърнат в подходяща чинийка.

Консумирайте с удоволствие!


Няма коментари:

Публикуване на коментар